Terborg in het nieuws

U vindt hier berichten, foto’s en video’s die over Terborg gaan. Berichten uit de media waarvan wij vonden dat ze een plek moesten hebben op onze site. Omdat u het bericht gemist heeft of om dat u op de hoogte wil blijven, of om dat u het nog eens terug wil lezen.

Bord Jan Steen

Het gedicht ‘Mijn Achterhoek’ van woordkunstenaar Jan Steen bij de kasteelmuur in Terborg is het negende plakkaat van het bordenproject van Terborgs Belang. De geschiedenis van het stadje komt door de borden steeds meer terug in het straatbeeld.

“Mensen die voor Terborg bekend zijn geweest door het werk dat ze hebben gedaan”, zo schetst Els Bakker van Terborgs Belang de groep mensen die een bord krijgt in het stadje. Ook immaterieel erfgoed als het vogelschieten en panden als de voormalige trommelslager Miggelbrink zijn inmiddels vereeuwigd. Tientallen belangstellenden waren zaterdag getuige van de onthulling van het bord met het gedicht van Jan Steen. “Ik vond het prachtig, ik heb hier zo lang naar verlangd”, vertelt initiatiefnemer Gerrie te Pas-Stoltenborgh, zij drong bij het Terborgs Belang aan op plaatsing van het bord. “Dat ik het samen met Terborgs Belang heb gerealiseerd vind ik prachtig. Ik en Jan (Steen red.) waren allebei Achterhoek-fan en we hebben jaren samen gezongen. Dat was altijd heerlijk.”

Onder het publiek waren ook familieleden van de inmiddels overleden Jan Steen. “Als kinderen hebben we mijn vader meegemaakt en gezien wat hij gedaan heeft”, vertelt zoon Ruud Steen over de werkzaamheden van zijn vader als dichter. “Dat heeft voor mensen heel veel betekenis gehad, maar dat besef je niet zo erg als kind. Tot dit moment, dat je ineens merkt dat het nog steeds leeft en zo nadrukkelijk dat er behoefte is om dat te vereeuwigen. Dat vind ik echt heel bijzonder.”

Bron: regio8.nl

Theo Wolters ontving Koninklijke onderscheiding

Theo Wolters (midden) ontving een Koninklijke onderscheiding (lid in de Orde van Oranje-Nassau) uit handen van burgemeester Otwin van Dijk (foto: gemeente Oude IJsselstreek)

Zaterdag 8 december jongstleden reikte burgemeester Otwin van Dijk een Koninklijke onderscheiding – Lid in de Orde van Oranje-Nassau – uit aan Theo Wolters. De uitreiking vond plaats tijdens het kerstconcert van mannenkoor Arti Sacrum in de Georgiuskerk in Terborg.

Theo Wolters is vanaf 1990 actief als bestuurslid van mannenkoor Arti Sacrum. In eerste instantie als vicevoorzitter (tot 2000), vanaf 2006 als voorzitter. Het is zijn verdienste dat tijdens zijn voorzitterschap het aantal leden verdubbelde, van 20 naar 42. Theo is de drijvende kracht achter alles dat door Arti Sacrum wordt georganiseerd. Om Terborg op de kaart te zetten organiseerde hij in 2009 een korenfestival, dat in 2011 een vervolg kreeg als Terborg Stad Zingt (een festival waar in totaal 36 koren aan meedoen met in totaal 1.500 zangers). In 2014 werd onder zijn leiding een nog groter festival georganiseerd, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Arti Sacrum.

Van 1975 tot 1999 was Theo actief voor Voetbalvereniging Terborg (waarvan tien jaren als bestuurslid) en heeft hij zich met passie ingezet voor de vereniging. Hij was voorzitter van de jeugdcommissie en medeorganisator van het internationale Terborg Toernooi (gedurende de eerste jaren).

Theo Wolters is iemand die zich met hart en ziel inzet voor de samenleving, naast de mantelzorgtaken die hij heeft voor zijn zoon.