U vindt hier berichten, foto’s en video’s die over Terborg gaan. Berichten uit de media waarvan wij vonden dat ze een plek moesten hebben op onze site. Omdat u het bericht gemist heeft of om dat u op de hoogte wil blijven, of om dat u het nog eens terug wil lezen.
Hart van Terborg
Een kwartaal-overzicht van activiteiten in Terborg voor alle inwoners van onze stad. De aangeboden activiteiten zijn in de maanden april, mei en juni en vinden op diverse plekken in Terborg plaats.
Bord Jan Steen
Het gedicht ‘Mijn Achterhoek’ van woordkunstenaar Jan Steen bij de kasteelmuur in Terborg is het negende plakkaat van het bordenproject van Terborgs Belang. De geschiedenis van het stadje komt door de borden steeds meer terug in het straatbeeld.
“Mensen die voor Terborg bekend zijn geweest door het werk dat ze hebben gedaan”, zo schetst Els Bakker van Terborgs Belang de groep mensen die een bord krijgt in het stadje. Ook immaterieel erfgoed als het vogelschieten en panden als de voormalige trommelslager Miggelbrink zijn inmiddels vereeuwigd. Tientallen belangstellenden waren zaterdag getuige van de onthulling van het bord met het gedicht van Jan Steen. “Ik vond het prachtig, ik heb hier zo lang naar verlangd”, vertelt initiatiefnemer Gerrie te Pas-Stoltenborgh, zij drong bij het Terborgs Belang aan op plaatsing van het bord. “Dat ik het samen met Terborgs Belang heb gerealiseerd vind ik prachtig. Ik en Jan (Steen red.) waren allebei Achterhoek-fan en we hebben jaren samen gezongen. Dat was altijd heerlijk.”
Onder het publiek waren ook familieleden van de inmiddels overleden Jan Steen. “Als kinderen hebben we mijn vader meegemaakt en gezien wat hij gedaan heeft”, vertelt zoon Ruud Steen over de werkzaamheden van zijn vader als dichter. “Dat heeft voor mensen heel veel betekenis gehad, maar dat besef je niet zo erg als kind. Tot dit moment, dat je ineens merkt dat het nog steeds leeft en zo nadrukkelijk dat er behoefte is om dat te vereeuwigen. Dat vind ik echt heel bijzonder.”
Bron: regio8.nl
Theo Wolters ontving Koninklijke onderscheiding

Zaterdag 8 december jongstleden reikte burgemeester Otwin van Dijk een Koninklijke onderscheiding – Lid in de Orde van Oranje-Nassau – uit aan Theo Wolters. De uitreiking vond plaats tijdens het kerstconcert van mannenkoor Arti Sacrum in de Georgiuskerk in Terborg.
Theo Wolters is vanaf 1990 actief als bestuurslid van mannenkoor Arti Sacrum. In eerste instantie als vicevoorzitter (tot 2000), vanaf 2006 als voorzitter. Het is zijn verdienste dat tijdens zijn voorzitterschap het aantal leden verdubbelde, van 20 naar 42. Theo is de drijvende kracht achter alles dat door Arti Sacrum wordt georganiseerd. Om Terborg op de kaart te zetten organiseerde hij in 2009 een korenfestival, dat in 2011 een vervolg kreeg als Terborg Stad Zingt (een festival waar in totaal 36 koren aan meedoen met in totaal 1.500 zangers). In 2014 werd onder zijn leiding een nog groter festival georganiseerd, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Arti Sacrum.
Van 1975 tot 1999 was Theo actief voor Voetbalvereniging Terborg (waarvan tien jaren als bestuurslid) en heeft hij zich met passie ingezet voor de vereniging. Hij was voorzitter van de jeugdcommissie en medeorganisator van het internationale Terborg Toernooi (gedurende de eerste jaren).
Theo Wolters is iemand die zich met hart en ziel inzet voor de samenleving, naast de mantelzorgtaken die hij heeft voor zijn zoon.
Volop ruimte voor AT Techniekopleidingen

Leerlingen van de AT School overleggen. Foto: Walter Hobelman
TERBORG – Met bijna een verdubbeling van de beschikbare ruimte, een groeiende economie en een prima samenwerking tussen school en bedrijfsleven kan AT Techniekopleidingen op de juiste wijze invulling geven aan haar doelstelling; zoveel mogelijk vakbekwaam personeel (bij)scholen voor een baan in de techniek. Een baan met toekomst.
Door Walter Hobelman
“Het is tijd voor een feest”, vindt praktijkopleider Eckhard Gramentz. Samen met zijn collega’s Ingrid Roes en Rianne Liebrand werkt hij aan de voorbereiding van de opening van het nieuwe pand en het 30-jarig jubileum van de ‘Bedrijfstakschool Anton Tijdink’, zoals de school in het verleden werd genoemd.
“Het nieuwe gebouw is sinds dit schooljaar in gebruik. Daardoor kunnen we een aantal nieuwe opleidingen toevoegen aan ons toch al ruime aanbod en het 30-jarig bestaan is ook een mooie reden om te vieren”, vindt Roes.
De school richt zich op jongeren en zij-instromers die opgeleid willen worden tot een baan in de metaalbranche. Het initiatief voor de school werd destijds vanuit het bedrijfsleven zelf genomen. Een aantal ondernemers sloeg dertig jaar geleden de handen ineen en is zelf gaan opleiden. Na drie decennia is de school zeer succesvol in het opleiden van niveau 2 en 3 leerlingen binnen de metaal, die allemaal een baan kunnen vinden bij de inmiddels ruim negentig lid-bedrijven (allemaal metaalbedrijven in de regio, WH) of daarbuiten.
“Wij zijn succesvol”, concludeert Gramentz. “En dat willen we graag een keer laten zien. De bedrijven waar wij mee samenwerken zijn zeer te spreken over onze manier van opleiden en het niveau van de leerlingen. Er is een enorm tekort in de metaalbranche aan goed personeel. De uitstroom van oude werknemers neemt toe en door het wat minder positieve imago van een baan in de techniek, is de aanvoer van jong vakbekwaam personeel gestagneerd. Je kan zeggen dat er een hele generatie goed personeel ontbreekt en wij doen er alles aan om daar iets in te veranderen.”
De kracht van AT Techniekopleidingen ligt in de goede samenwerking tussen school en bedrijfsleven. “Wij kunnen maatwerk leveren en in relatief korte tijd jongeren of zij-instromers om- en bijscholen, afhankelijk van de vraag van de werkgever”, vertelt Robert Smits, coördinator bedrijfsopleidingen. Binnen de school worden zowel BBL als BOL opleidingen aangeboden op niveau 2 en 3. Er wordt samengewerkt met het Graafschap college in Doetinchem. “We hebben onlangs samen als scholen een nieuw contract ondertekend waarmee de toekomst is gewaarborgd. Wij staan allebei voor competentie gerichte opleidingen en passen ons aan aan de vraag vanuit het bedrijfsleven”, legt directiesecretaresse Rianne Liebrand uit.
Opvallend in de school is de saamhorigheid en de no-nonsense cultuur. Jong en oud werkt prima samen, respecteert elkaars kwaliteiten en werkt samen aan het behalen van de leerdoelen. “We hebben een mooie mix van oud en jong, man en vrouw. Leerlingen kijken hier nergens meer van op”, meent Gramentz.
“Een mooi voorbeeld van hoe wij werken is het werkbanken project dat kort geleden is afgerond. Leerlingen hebben zelf een werkbank getekend en zijn vervolgens bij onze leveranciers geweest om onderdelen in te kopen. Vervolgens is alles geproduceerd en dankzij de bereidwilligheid van een aantal van onze lid-bedrijven is alles uitgesneden en gepoedercoat en zijn er extra workshops gegeven waarin de leerlingen zelf met hun project aan de slag konden gaan. Gewoon op de werkvloer bij bedrijven die daarvoor soms zelfs een deel van hun productielijn beschikbaar stelden.”
Voor zij-instromers wordt veel maatwerk aangeboden. Lascursussen, robotisering en alles op het gebied van regelgeving, in principe is alles binnen de school te vinden.
Het jubileum wordt gevierd op 14 december. Dan wordt de nieuwe locatie officieel geopend en gaan de school en de aangesloten bedrijven samen proosten op een gezonde toekomst voor de metaalbranche.
Op 25 en 26 januari 2019 zijn de open dagen. Dan kan iedereen die interesse heeft in een opleiding mét baangarantie een kijkje komen nemen.
bron: Gelderse Post Oude IJsselstreek, 12 december 2018
Jeugd heeft een eigen sleutel voor heropende moskee

Het heeft even geduurd, maar de Mimar Sinan Moskee aan de Vulcaanstraat in Terborg is gisteren na een grondige verbouwing heropend. foto: Jan Ruland van den Brink
Door Eric Hagelstein
TERBORG – De Mimar Sinan Moskee aan de Vulcaanstraat in Terborg is niet alleen een gebedsruimte, maar ook een cultureel centrum. ,,Mijn vader is gepensioneerd. Hij komt hier voor het middaggebed, maar ook om andere mensen te ontmoeten’’, zegt Orhan Özdemir, voormalig bestuurslid en adviseur van de Terborgse islamitische stichting.
Zondag is de moskee na een langdurige verbouwing officieel heropend. Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek. Ook was er een vertegenwoordiging van de Islamitische Stichting Nederland, waaronder de Terborgse moskee valt. Datzelfde geldt voor de islamitische gebedshuizen in Ulft en Doetinchem.
Dat de Mimar Sinan Moskee meer is dan een gebedsruimte bewijst het feit dat jongeren in Terborg een eigen sleutel hebben voor het gebouw. ,,We willen niet dat onze pubers op straat hangen en overlast veroorzaken. Daarom hebben we gezegd: jullie mogen gebruik maken van het gebouw. Je kunt er tv kijken, spelletjes doen’’, zegt Özdemir, wiens zwager Emrullah voorzitter is van het stichtingsbestuur.
In 2016 is begonnen met de verbouwing. Vanwege een faillissement van de aannemer ontstond ernstige vertraging, maar de moskee is na een tijdelijke verhuizing naar buurthuis De Kameleon sinds de zomer weer in gebruik. Er is sprake van een uitbreiding van 110 naar 187 vierkante meter, de gebedsruimte is vanaf de begane grond naar de eerste verdieping verplaatst. Ook de gevel is flink opgeknapt.
Volgens Özdemir is de relatie met de buren aan de Vulcaanstraat goed. ,,We hebben ze ook uitgenodigd voor de heropening. Bij de verbouwing hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met hun wensen. Zo was het de bedoeling dat we een soort van balkon maakten, waarop onze mensen buiten konden zitten. Dat wilde de buurt niet, vanwege de inkijk. We hebben niet alle verzoeken in kunnen willigen, maar waar het kon is dat wel gebeurd.
’’De islamitische stichting die eigenaar is van het gebouw bestaat al sinds 1983. De moskee in Terborg was de vierde die onder de vlag van de Islamitische Stichting Nederland is gebouwd. Er is een speciale commissie die activiteiten voor vrouwen organiseert, ook jongeren zijn vertegenwoordigd in het bestuur.
bron: gelderlander.nl