Archief

Uitgelicht

Groene tuin gaat inspireren

Woensdagavond 30 oktober van 19:30-21:30 organiseert de gemeente Oude IJsselstreek een inspiratieavond groene tuin.

Dit doet ze samen met Stichting Steenbreek, Waterschap Rijn en IJssel en wooncorporatie Wonion.

De avond is bedoeld voor alle inwoners van de gemeente die aan de slag willen met een groene(re) tuin!

Tijdens deze avond krijg je ideeën aangereikt om aan de slag te gaan met het (verder) vergroenen van jouw tuin, omdat groen goed is voor de bijen en vlinders, koelte geeft en regenwater de grond in kan zakken.

Er zijn eerst een aantal korte presentaties over het belang van een groene tuin en uitleg over het ontwerpen en aanleggen ervan.

Daarna is er een markt waar verschillende partijen en lokale groenspecialisten staan om advies en tips te geven voor mensen die aan de slag willen gaan.

Deelnemers kunnen dan ook gratis het magazine ‘Je nieuwe tuin’, flyers met praktische informatie en tips en een zakje bloemzaadjes krijgen.

Uitgelicht

Win het boek over de geschiedenis van Terborg

Win het boek over de geschiedenis van Terborg dat afgelopen jaar werd uitgegeven en geschreven door Peter Bresser en Willem Willemsen. Zij schreven een geschiedenis van Terborg en noemden dat: de kleine stad in de grote geschiedenis. Het biedt een overzicht van historische verhalen die zich in Terborg afspeelden tussen de 12-de en de 19-de eeuw. Een uitgave van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en de Steenbergen Stichting. Terborgs Belang droeg een financieel steentje bij om die uitgave mogelijk te maken. We kunnen daarom een exemplaar weggeven.

Wat te doen? 

Vertel in maximaal 200 woorden waarom jij vindt dat jij in aanmerking komt voor het winnen van dit boek. Je mag ook vertellen waarom iemand die je het gunt, het moet winnen.

Mail je motivatie naar: info@terborgsbelang.nl

Doe dat voor 31 oktober 2024.

Jong en oud mogen deelnemen, als je motivatie maar goed is, of jouw verhaal indruk maakt.

Het bestuur van Terborgs Belang beslist begin november wie de prijs krijgt op basis van de motivatie. Daarna krijgt de prijswinnaar zo snel mogelijk bericht.

De prijs zal uitgereikt worden tijdens de Algemene Ledenvergadering op 21 november 2024 bij Van der Eem aan het Jorisplein.

Uitgelicht

TB-Fietstoer waarnemend burgemeester

Bestuur Terborgs Belang op pad met waarnemend burgemeester Mirjam Maasdam-Hoevers, tweede van rechts. (pr)

Onlangs maakte ons bestuur een fietstoer met waarnemend burgemeester Mirjam Maasdam-Hoevers. Doel was kennismaking. Voor ons: kennismaken met de waarnemende burgemeester. Voor haar: kennismaken met Terborgse knelpunten en hoe Terborgs Belang daar tegenaan kijkt. We kozen bewust voor de fiets zodat ze aan den lijve kon ervaren wat fietsers ervaren als ze zich in onze stad op weg begeven.

We gingen van start bij Antonia en fietsten richting de plek waar Tiny houses gepland zijn. Daar stapten we af om te vertellen wat wij als een belangrijk knelpunt zien: het gebrek aan betaalbare nieuwbouw in onze stad. 

Staand tegenover De Rietborgh/Dynamiek konden we ook een ander knelpunt onder de aandacht brengen: gebrek aan faciliteiten voor verenigingen en clubs om elkaar te ontmoeten. De Rietborgh is tegenwoordig voor een belangrijk deel in gebruik bij Zozijn. Verenigingen en clubs die daar willen vergaderen betalen veel geld of krijgen te horen dat er geen plaats is. Terborg ontbeert momenteel een plek zoals sociaal-cultureel centrum De Kameleon dat was.

Vervolgens ging het verder naar achterin Terborg waar verpaupering en verwaarlozing dreigen en problemen zich opstapelen.

Langs de IJsselweg ging het richting de Ettensestraat waar de burgemeester aan den lijven kon merken wat het betekent te fietsen met duwende auto’s en vrachtverkeer in de rug. Voor ons is verkeersonveiligheid een kwestie die meer aandacht en aanpak verdient van onze gemeentepolitiek.

De fietstocht eindigde in de Georgiuskerk waar een afrondend gesprek plaatsvond. Burgemeester Maasdam-Hoevers stelde de fietstocht en kennismaking erg op prijs. Ze kreeg veel informatie die meer inzicht bood, meldde ze. Onze indruk was dat de informatie goed binnenkwam, dat ze reageerde door zelf informatie te geven die meer context bood. Mirjam Maasdam-Hoevers heeft veel politiek bestuurlijke ervaring, dat was aan haar verhaal te horen. Ze is toegankelijk en biedt een luisterend oor. Ook beschikt ze over specifieke kennis en kunde bijvoorbeeld over openbaar vervoer.

De fietstoer werd door burgemeester en ons als zinvol ervaren en we hebben kennis kunnen maken met een burgemeester die aandacht en aanpak kan combineren.

Uitgelicht

Rabo ClubSupport

Steun Terborgs Belang met Rabo ClubSupport

Rabo ClubSupport gaat weer van start. Hiermee geeft de bank clubs en verenigingen een financieel steuntje in de rug. Ben je lid van Rabobank dan kun je nu jouw stem uitbrengen via de Rabo App of Rabo Online Bankieren. Dat kan tot 24 september a.s. Wij rekenen op jouw stem!

Met jullie bijdrage kunnen wij het initiatief van smid Paul Klaasen steunen. Paul zet zich in voor kwetsbare, autistische jongeren, die hij ondersteunt bij het leren van een oud ambacht.

Hoe stem je? 1️⃣ Log in op de Rabo App 2️⃣ Ga naar ‘Overzicht’ en scroll naar beneden 3️⃣ Kies ‘Meer producten’ -> ‘Mijn lidmaatschap’ -> ‘Stem op je club’ 4️⃣ Selecteer Terborgs Belang en twee andere clubs waar je voor wilt stemmen.

Elke stem is geld waard. Ook ouders kunnen voor kinderen onder de 18 jaar stemmen. Alvast bedankt namens Terborgs Belang

#terborgsbelang #raboclubsupport2024

Op de site van Clubsupport vindt je meer informatie over smid Paul Klaasen en zijn sympathieke werk

Uitgelicht

Zomercongres Klein verzet, groot geluk

Het Zomercongres Klein verzet, groot geluk is dé plek waar mensen, ideeën en kennis bij elkaar komen. Kleine initiatieven van inwoners, die bij elkaar opgeteld enorm veel betekenen voor onze leefomgeving. Die energie bundelen is de kern van het Zomercongres.
De titel ‘Klein verzet, groot geluk’ gebruiken we al vanaf het begin. Als je op de fiets een lichte versnelling kiest – een klein verzet dus – klim je makkelijk tot grote hoogten. Zien hoe dat werkt? Fiets maar even mee  Klein verzet

Elke zomer organiseert de Leefbaarheidsalliantie Gelderland het Zomercongres Klein verzet, groot geluk. De Leefbaarheidsalliantie is er voor inwoners die hun buurt of dorp socialer, groener of veiliger willen maken. Kun jij wel wat advies gebruiken bij je plan? Dan kun je gratis (!) bij ons terecht: vraag@leefbaarheidsalliantie.nl.

De Leefbaarheidsalliantie krijgt ondersteuning van de provincie Gelderland en bestaat uit: Zorgbelang Inclusief, Plattelandsjongeren Gelderland (PJG), Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland (DKK Gelderland) en Spectrum.

Uitgelicht

Antonia gaat vernieuwen

bron beeld: Je bent een Terborgenaar; Henk Boomkamp

De locatie Azora Antonia in Terborg bestaat meer dan 50 jaar. Gedurende deze jaren is de locatie uitgegroeid tot de grootste locatie van Azora, waarbij meerdere expertises en afdelingen hun (tijdelijke) plek op dit terrein hebben gekregen. Op het terrein bevindt zich een woonzorgcentrum, acute care unit, revalidatiecentrum, dagbehandeling, advies- en behandelcentrum voor o.a. fysio, ergo, diëtiek, logopedie, het medische team en de ondersteunende diensten. Het terrein wordt vernieuwd en her-ontwikkeld de komende jaren tot aan circa 2035-2040.

(Ver)nieuwbouw
De meeste gebouwen op het terrein zijn gefaseerd aan vernieuwing toe. De laatste gebouwen pas over ruim tien jaar. Daarom is het belangrijk nu een stip op de horizon te maken en (ver)nieuwbouw de komende jaren gefaseerd aan te pakken. Net als in de huidige situatie komen er meerdere gebouwen terug op het terrein. De hoogbouw van locatie Antonia blijft bestaan, hetzij in een nieuwer, duurzaam en groener jasje.
Azora  gaat een nadrukkelijke verbinding leggen tussen het terrein, het centrum van Terborg en de omliggende natuur.
De studie laat zien dat de gewenste ontwikkeling op hoofdlijnen op het terrein past. Azora neemt omwonenden en andere partijen op tijd in het proces mee, zodra daar meer over bekend is. De eerste concretere invulling van de gebouwen op het terrein is naar verwachting eind 2024 bekend.

Drie pijlers
Naast dat de gebouwen op dit terrein aan vernieuwing toe zijn wil Azora er aan bijdragen dat mensen zo vitaal en gezond mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Azora zal haar expertise hiervoor inzetten.
Met de nadruk op preventie wil men bijdragen aan gezonder en vitaler oud worden. Samen met partners moedigt en daagt Azora haar inwoners en cliënten uit om zo lang mogelijk vitaal en onafhankelijk te blijven. Dat is al de huidige werkwijze en de hernieuwde invulling van het terrein past daar perfect bij.
Drie essentiële pijlers vormen de ruggengraat van dit concept: Ontmoeten, Ontspannen en Activeren.
Zo zal er plaats zijn voor wonen met zorg en in het nieuwe Centrum voor Vitaliteit komt revalidatie, behandeling, herstel samen met ondersteunende faciliteiten voor iedereen in de omgeving die ontmoeten, ontspannen en activeren stimuleren.

Tijdspad
Bovenstaande gebiedsontwikkeling kost tijd en gaat in vele fases. Voor de hele linie kijkt Azora ruim vooruit naar verwachte realisatie rond 2035-2040, dus over 10 jaar en wellicht ook wel langer. Momenteel is de beginfase net gestart en het duurt dus nog wel een paar jaar voordat de eerste fase van start bouw kan beginnen.
Voor wat betreft het verder uitwerken van het concept van Centrum voor Vitaliteit met als pijlers Ontmoeten, Ontspannen en Activeren is Azora in gesprek met partners en kunnen partijen Azora benaderen indien zij hier een bijdrage aan kunnen leveren. De activiteiten zijn veelal ook al te integreren in de huidige opzet.

Algemene Ledenvergadering in teken van Kabouterroute

 

Op maandag 24 oktober houdt Terborgs Belang haar Algemene Ledenvergadering. Deze vergadering staat voor een groot deel in het teken van de Kabouterroute die voor Terborg is ontwikkeld. De vergadering vindt plaats in Grandcafé en restaurant Van der Eem.

Voorafgaand aan de presentatie van het Kabouterpad en het bijbehorende boekje, is er de ledenvergadering. In dit deel van de avond legt het bestuur verantwoording af over wat zij met het door leden gedoneerde geld heeft gedaan. Daarin komen activiteiten aan de orde uit verleden, heden en toekomst. Voor alleen leden die welkom zijn vanaf 19.30 uur.

In het tweede deel gaat het over de speciaal voor Terborg ontwikkelde Kabouterroute. Een wandelroute voor jonge kinderen. De route is beschreven in een boekje en daarin komt de geschiedenis en het heden van onze stad aan de orde. De geschiedenis wordt verteld aan de hand van kabouters. Kabouters die gelinkt zijn aan personen en/of organisaties die voor Terborg van belang zijn geweest. En die kabouters wonen achter deurtjes…

Dit deel van de avond, dat voor iedere belangstellende toegankelijk is, begint om 20.30 uur. Toegang gratis.

Nieuwsbrief januari 2021

2020 was door Covid-19, het Corona-virus, een moeilijk jaar. De maatregelen die verspreiding van het virus moesten voorkomen, de lockdowns, waren voor velen van ons ingrijpend en ontwrichtend. Toch kunnen we als Terborgs Belang terugkijken op een actief jaar waarin het één en ander is bereikt. Een overzicht daarvan vindt u in bijgaand document, onze nieuwsbrief. Om het te kunnen bekijken, klikt u op de link:

Nieuwsbrief 4 hq