TB hangt nestkastjes op

Voor de mezen, tegen de eikenprocessierups

Bestuursleden van Terborgs Belang hingen nestkastjes op. Dat deden ze op verschillende plaatsen in Terborg. Die plaatsen waren zorgvuldig uitgezocht. Het gaat om plekken waar de eikenprocessierups het afgelopen jaar voor ernstige overlast zorgde.

TB kreeg de kastjes van de gemeente. De nestkastjes zijn gemaakt door medewerkers van Estinea en gaan onderdak bieden aan mezen: kool- en pimpelmees. Om hun jongen te voeden, verzamelen mezen veel rupsen van de eikenprocessie-vlinder. Op deze manier bestrijden we op een natuurlijke manier de plaag die de eikenprocessierups veroorzaakt.

In september/oktober krijgen de nestkastjes een schoonmaakbeurt, zodat ze het komende jaar weer gebruikt kunnen worden door de mezen.

Zelf doen

Heeft u zelf overlast van de eikenprocessierups gehad? U kunt zelf ook maatregelen nemen. Mezen en vleermuizen zijn de directe natuurlijke vijand van de rups. Verder zijn er insecten als: roofwants, gaasvlieg en sluipwesp die parasiteren op de rups. U kunt de natuurlijke vijanden hepen door uw tuin insect-vriendelijk te maken.

  • zorg voor water in uw tuin waar vogels kunnen baden en zich wassen
  • zorg voor beschutting van de jonge vogels
  • maai niet alles in uw tuin, laat wat ruig gras staan
  • zaai wat wild kruidenmengsel, dat geeft geurige en kleurige bloemen, die insecten trekken
  • hang een vleermuis-kast op, die zijn verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.